Tuesday 26 July 2016

Mis hõiskad, kodumaa/ Kodumaa karjed/ NO99

Jaak Prints kiirendab hetkega 0-st 100-ni ja hoiab seda poolteist tundi.
NO teatri Kodumaa karjed on loodud 25 aasta jooksul hõigatud meediatekstidest. Teksti tükid on kõnekamad või juhuslikumad sõltuvalt sellest, mis on vaatajale lähiajaloost meelde jäänud või mida on nende vanemad rääkinud.
Viimasel ajal ongi üha rohkem räägitud meie lähiajaloost. Ajalugu on nii ehk naa kimp tõlgendustest, oletustest ja emotsioonidest. See, mis õpikukaante vahele jõuab, on teatud kokkulepe ja mõnel juhul nühkub see klassikaks. Hegelil on teooria ajaloo vaimust, millest saan aru, kui tõdemisest, et inimene mõtleb ja teeb (vahel vastupidi ka), keegi teine juhib. Vahel saad tulemuse, mida sa ei soovinud. Vahel lihtsalt shit happens.
Kodumaa karjete meeskonna poolt kogutud katked on minu arvates siiski positiivsed ja viitavad elule, mis ikka edaspidi ka kestab. Hüüatused ei ole ajaliselt lineaarsed, vaid segipaisatud ja nii jõuad arusaamisele, et pole vahet, kas emotsiooni on spordikommentaator 24 aastat tagasi häälega välja hõiganud või Dront Edward eile korraldust täites kirjutanud. Nii või teisiti on tänane täna homne eile. Mõned asjad lihtsalt jäävad meelde.
Mu teatrikaaslane oli üllatunud, et nii palju hüüatusi tuli spordikommentaatoritelt. Mõtlesin pisut. Sport ja teater ja kunst on tõsised tööd. Nende tööde tulemus paistab meile kõigile otse silma sisse. See ei kõla ilusasti, kuid kõik nimetatud tööd on vaatamiseks, nautimiseks, ehk teisisõnu – meelelahutus. Nii mäletamegi pigem Lembitu Kuuse kui Endel Lippmaa kõneldut. Muidugi on võimalik, et FC Flora tegevjuhina on Printsi mälestused pisut „kallutatud“.
Kodumaa karjed on tänaseks mängukavast maas, kuid nagu ikka loodan, et ETV-l on jätkunud vaimu see purki võtta.
Kirjutan 2016 jaanipäeval ja tänahommikuse Brexiti uudise taustal tunnen, et tahaksin 20-ne aastane olla. Tahaksin teada, mis edasi saab, kaua veel tahaksin teada.
Tahaksin teada, mida kodumaa veel hõikab.
Jaak Prints sai selle rolli eest 2016 parima meesnäitleja peapreemia. (Puhhh, kelle rolli eest? Keda ta siis mängis? Mind, sind, naabritädi, iseennast)
NO45
Laval Jaak Prints
Töörühm Eero Epner, Hendrik Kaljujärv, Kaarel Oja
Koostöös Arvamusfestivaliga
Esietendus aprillis 2015

juuni 2016

No comments:

Post a Comment