Tuesday 26 July 2016

Rööbaste vahel/ Titanicu orkester

Titanicu orkester
Autor Hristo Boytchev
Lavastaja Madis Kalmet
Kunstnik Toomas Hõrak
Joodikud astuvad teisest reaalsusest kolmandasse. Hästi astuvad, nauditavalt astuvad.
Neli inimest elavad mahajäetud raudteejaamas või pigem on, mitte elavad. Kunagine muusik, kunagine jaamatöötaja, kunagine tsirkuseartist, kunagine prostituut. Neil kõigil on kunagine elu ja praegune teine reaalsus, mida alkohliga ülal hoitakse.
Miks on nad sinna sattunud, ei selgugi. Kaua on nad seal olnud, ei selgugi.
Oodatakse oma Godot´d, kes ei saabu. Rongi, mis peatuks, oodatakse.
Kui see siis ühel päeval peatub, astub lavale viies – mustkunstnik, kes hakkab senistega mängima või manipuleerima. Ühel hetkel seisab nelik meie ees kui keelpillikvartett ja mängib „Jumal sul ligemal“. Sellisel hetkel on endalgi tunne, et reaalsus on siinsamas kusagil mujal ja see tunne jääb püsima etenduse lõpuni.
Mäng on nauditav. Iga veerandtoongi on kuuldav ja nähtav. Kahtlemata mängib kaasa „saal“. Tapa lagunev raudteejaam on parimaid etendusele kaasamängivaid kohti üldse, mis praegu meenub. Raudteejaama hoone asub raudteede vahel ja nii sõidab etenduse ajal mitu korda rong seljatagant mööda. Korraga sõidab rong mööda lava tagausest seinast. Moskva rong käib sealtkaudu– mõtlesin.
Raimo Passi olen igal suvel laval näinud ja tema läheb kogu aeg paremaks. Guido Kangur mängib aastast aastasse sama rolli – juhmivõitu vanameest. Halvasti ei tee, kuid kas pole lavastajail talle materjali või alahinnatakse teda, ei oskagi öelda. Margus Prangelil on see miski, mis laseb tal olla nii alkoholist nüristunu, kui hellalt viiulit hoidev kunstnik. Elina Reinoldi õbluke kogu ja liblikalik mäng on täpselt see, mis sobib koledasse ruumi valjuhäälsete meeste vahele. Argo Aadli teeb väga hea etteaste. Talle sobivad kiiksuga tegelased.

Lisasoovitus: Kui Tapale asja, siis minge kindlasti Vaksali trahterisse sööma. See võib olla teie teatrielamuse meeldiv avang, osa teie kenast suvepäevast, kohvihetk meeldivate inimestega või ka kõva kõhutäis jahutava õllega.


juuli 2014

No comments:

Post a Comment